4 Tips tegen krimpen beddengoed en kleding
Bij het maken van het beddengoed houdt het atelier al rekening met de krimp. De krimp verschilt per textielsoort. Zo krimpt polyester niet, zijde weinig en katoen en linnen veel. Er zijn zeker dingen waar je op kan letten, om zo lang mogelijk te genieten van je kleding en beddengoed. En voor een minimale krimp. Ontdek ze hier.
4 Tips tegen krimpen van beddengoed en kleding
1.Volg de instructies die op het waslabel en de verpakking staan
Een waslabel is wettelijk verplicht en elk textiel product. De was symbolen zijn wereldwijd hetzelfde. Handig, zo weet je precies wat je wel en niet mag doen met jouw favoriete truitje of dekbedovertrek. Extra instructies staan soms op het label en soms op de verpakking. De kaart die bij elke zijden kussensloop zit, kan je handig bewaren bij je wasmiddel of wasmachine.
Bekijk zijden kussenslopen >
2.Was op lage temperatuur of koud
30¨C Is meestal genoeg om je kleding schoon te krijgen. Ook al mag het op 40 graden gewassen worden, je kan ook wat lager kiezen. Voor Egyptisch katoen is het advies om de eerste keer met koud water wassen. Daarna de 3 volgende keren dat je het bed verschoont, op 30 graden en daarna pas op de 60 graden die in het waslabel staat. Zo gaat het het beste met de krimp.
Bij het maken van dekbedovertrekken enzovoorts, is al rekening gehouden met de krimp. Dus een Egyptisch katoen hoeslaken zal de eerste paar keer dus net te groot zijn. Na 3x wassen is de maximale krimp bereikt. En dus ook de maat correct. Zijden krimpt wat minder. Dat mag ook wat ruimer zitten, dat is geen probleem. Je besteld dus gewoon die maat die je nodig hebt. De fabrikant houdt al rekening met krimp.
Tip: Om je wasmachine schoon te houden, is het van belang om 1x per maand op 90 graden te wassen. Dat mag ook met een lege wasmachine. Zo verwijder je aangekoekte zeepresten en voorkom je schimmel en ander vuil. Gebruik hiervoor een wasmiddel voor witte was. Goed naspoelen, zodat ook daar geen resten van zijn voordat je je zijde wasje draait.
Zijden kussenslopen laat je niet te vuil worden; een keer per week wassen is prima; wassen mag ook met de hand.
Bekijk wasvoorschriften zijde en vlekkentips>
Naar de dekbedovertrekken >
3.Niet in de droger (in het Vlaams: droogkast)
De droger is makkelijk; het laat textiel wel sneller slijten. Aan de lucht drogen is ook een stuk vriendelijkere voor je energie rekening. Wil je toch snel dat ene kledingstuk drogen? En wil je toch krimp voorkomen? Kies dan een lage temperatuur en korte tijd. Droog het kledingstuk nog even op een rekje of hangertje om het helemaal te laten drogen. Handddoeken zijn eigenlijk het meest geschikt voor de droger.
Tip (zijden)dekbedovertrek drogen: Als je geen waslijn hebt
Zet je badkamerdeur open. Leg er een strandhanddoek overheen, ook over de punt van de deur.
Haal je beddengoed direct uit de wasmachine als het programma klaar is. Schud het lichtjes uit zodat de ergste kreuk eruit is. Vouw het dubbel en hand het over de deur. Zet het raam een beetje open voor frisse licht en tocht. Draai later het overtrek om, over de deur. Dan is het zo droog en met zo min mogelijk kreukels.
4. Kort en op laag toerental centrifugeren
Van een hoog toerental, zoals 1400 of 1200, krimpt de was eerder. Het hoogste toerental is geschikt voor handdoeken. Bij elk wasprogramma op je wasmachine is al een passend toerental ingesteld. Zo zal de fijne was, al een lager toerental ingesteld hebben. Op het waslabel staat meestal informatie over centrifugeren.