Hoe krijg je weer vertrouwen in je slaap? Waarom je geen 8 uur nodig hebt
Waarom je geen 8 uur slaap nodig hebt? In dit college legt slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) uit wat dit betekent. Ontdek hier mijn visie op deze interessante video. De video van de Universiteit van Nederland (scrol naar onderen voor de video) geeft een heldere, frisse kijk op slapeloosheid. Stel, je ligt wakker. Je denkt erover na, goh ik slaap nog niet. Het lukt maar niet om te slapen. Dan ben je nog positief; het lukt nog wel. Vervolgens wordt het steeds later: "o jee.. over 5 uur moet ik opstaan en ik heb morgen een presentatie. Wat zal ik moe zijn morgen. Verdorie 03.00 uur, het wordt echt niks meer." Herkenbaar? Dat gebeurd iedereen weleens.
Hoe lang we slapen of hoe diep we slapen: Wat is het belangrijkste?
Het gaat om de kwaliteit van je slaap, dat wil zeggen; diep slapen zegt slaapwetenschapper Merlijn de Laar. 5 Uur goede, diepe slaap is genoeg. Om fit en energiek op te staan. Je lichaam gaat echter niet ‘uit’ in de nacht; je hebt slaapfases. Deze kan je in de video bekijken. De 5 uur slaap is niet in 1 blok maar daar zitten diverse fases tussen van lichter slapen en dromen. Het eerste blok van je slaap, de kernslaap, van 4-5 uur is het meest van belang. De tijd tussen 22.00 en 00.00 uur geeft de beste slaapkwaliteit ben ik eerder tegengekomen.
Je slaapt niet altijd even diep, later in de nacht slaap je minder diep. Dan wordt je al wakker van een mug die over je bed vliegt. Of als je huisgenoot op een krakende trede stapt op de trap.
Wat brengt diepe slaap jou?
Weefselherstel
Spiergroei
Geheugen
Ik voeg hier zelf aan toe: een normaal immuunsysteem. Dit functioneert minder goed bij slaaptekort.
Hoe zit het dan met de 8 uur?
De hoeveelheid van 5 uur diepe slaap zou in die 8 uur dus behaald worden. In deze video is ook uitgelegd waarom een mens niet continue diep slaapt. De moeite waarde om te bekijken (scrol naar onder voor de video).
Wat zorgt dat je in slaap valt?
Dat heet slaapdruk. Hoe langer je uit bed bent, hoe hoger de slaapdruk. Hoe hoger de slaapdruk, hoe makkelijker je in slaap komt. Ten eerste geldt: hoe actiever je bent, hoe hoger de slaapdruk. En ten tweede heb je weinig spanning nodig om goed in slaap te komen.
Wil je slaaptips voor ‘beginners’, bekijk je in dit blog>
Beren op je bed? Beste tips bij piekeren
Ken je de methode Beren op de Weg? Het gaat om het ontkrachten van piekergedachten. Een angst of pieker is dan een beer. Beren op je bed, zo noem ik het nachtelijke piekeren. Je hebt dan zoveel spanning en stress, dat het niet lukt om in slaap te vallen. Je hersens creëren bij de spanning over het wakker liggen, een angst response, waardoor het lichaam actief blijft. O.a. door adrenaline aan te maken. Klaar om te vechten of vluchten: Dat is handig om voor een tijger weg te rennen in de oertijd. Of een beer;0 . Dus dan is de kans om te slapen, weer wat kleine. Om weer tot ontspanning te komen, deze tips:
1.Verberg je wekker
Dan zie je niet meer hoe laat het is
2.Goed slapen begint al overdag
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: een dagritme met voldoende ontspanning en pauzes is de kern voor een goede nachtrust. Doe ook geen dutjes na 16 uur. Genoeg bewegen helpt ook, daglicht en vitamine D3 ook, maar niet intensief sporten net voordat je wil slapen.
Hoe krijg je weer vertrouwen in je slaap?
De methode uit de video: je MAG minder lang slapen. Hoe? Ontdek het in deze video vanaf 8:45 minuut. Deze methode slaat aan. Het duurt een paar weken, je moet wennen en de slaap zal dan verbeteren. Een tijdje na verbeteren van je slaap zal je ook energieker zijn.
Wil je meer weten over hoe je leert om dieper te slapen. Merlijn van de Laar schrijft hier alles over in zijn boek: Slapen als een oermens.
Wat is jouw beste slaaptip? Deel het hieronder