Je levenstijl aanpassen: 5 tips tegen slapeloosheid
Een gebrek aan slaap is lastig. Heel lastig zelfs. Het kan zelfs vergaande gevolgen hebben op je gestel en verdere gezondheid. Heel soms is een gebrek aan slaap het resultaat van een ziekte of aandoening, maar meestal is slaaptekort op te lossen door simpele aanpassingen te maken in je levensstijl.
Allereerst de top-tip van Silk Heaven: Goed slapen start al overdag. Zorg voor balans in je leven en voldoende rust momenten in je dag. Je kan niet van je lijf verwachten dat het van "100 km per uur" "drukdrukdruk" dan ineens 's avonds wanneer jij je bed raakt, in rust kan gaan. Bouw het ook langzaam af. 2 Uur voordat je gaat slapen, geen telefoon, computer of tv. Neem een relaxte douche of bad. Luister wat muziek, ruim wat op. En heb geen inspannende of stressvolle gesprekken meer op dat tijdstip.
Probeer het eens een dag!
Tip nummer 1: Houd je aan een routine
Als je soms om acht uur 's avonds naar bed gaat en de andere dag om twee uur ’s nachts. Dan kan je lichaam geen vast slaappatroon ontwikkelen. Noodzakelijk voor een goede slaap is routine. Daardoor kan jouw lichaam een goed onderscheid maken tussen de dagelijkse activiteiten en de rustperiode in de nacht. Mensen die elke avond op dezelfde tijd gaan slapen en elke ochtend op dezelfde tijd opstaan, programmeren hun lichaam als het ware als een exacte wetenschap. Als je een dutje in jouw dagelijkse programma op wilt nemen, doe dat dan ook steeds op dezelfde tijd en niet te lang. Het is bekend dat een te lang dutje overdag, de slaap ‘s nachts nadelig beïnvloed.
Tip nummer 2: Zeg NEE tegen stimulerende middelen
Misschien denk je dat je aan een slaapstoornis lijdt terwijl de oorzaak van het slechte slapen te wijten is aan een fles cola die je na negen uur ‘s avonds drinkt. Cafeïne en andere stimulerende middelen (zoals schermgebruik) kunnen slapeloosheid verergeren. Vermijd daarom alcohol, tabak, chocolade en koolzuurhoudende dranken en bijvoorbeeld het scrollen over je tijdlijn op Facebook in bed.
Denk eerder aan een kop kruidenthee, zoals kamille, lavendel, valeriaanthee of een van de slaapmixen van bekende merken uit de supermarkt. Het is heerlijk en helpt bij lekker ontspannen gaan slapen.
Tip nummer 3: Sporten
Sport kan een 'medicijn' zijn om goed, diep in slaap te vallen. Slapeloosheid komt minder vaak voor bij degenen die regelmatig ten minste 20-30 minuten per dag sporten. Sport niet vlak voor het slapen gaan of na acht uur 's avonds, maar in de ochtend of middag. Uit onderzoek is gebleken dat bij veel mensen die last hebben van slapeloosheid, dit probleem minder werd toen ze begonnen met regelmatig sporten. Sporten vermindert spanning en geeft een goed gevoel doordat het lichaam dan endorfine produceert.
Tip nummer 4: Niet dommelen, geen dutje doen
Zoals eten jouw honger opheft, kan dommelen overdag jouw slaap in de nacht verpesten. Voor sommigen is een klein dutje overdag precies wat zij nodig hebben om weer energie te krijgen. Als je echter lijdt aan slaapgebrek, doet een dutje je waarschijnlijk meer kwaads dan goed. Hoewel je je in eerste instantie misschien erg moe voelt overdag, probeer toch zonder dommelen de dag door te komen. Bewaar jouw moeheid voor 's nachts. Dan slaap je beter. Uit onderzoek blijkt, dat een middagdutje van 15-20 minuten een fitter gevoel kan geven, waardoor je beter kunt werken daarna. Doe het niet te lang, dan werkt het juist niet goed. Lig je vaak wakker ’s nachts dan kan je beter geen middagdutje doen.
Ontdek hier hoe een zijden dekbed kan helpen lekker te slapen>
Tip nummer 5: Eet niet te veel
Te veel eten - vooral voor het slapen gaan – kan het slaappatroon verstoren slecht slapen in de hand werken. Wanneer je aan spijsverteringsproblemen lijdt kan slapen ook een nare ervaring worden door o.a. winderigheid of buikpijn. Het beste is om alleen zoveel te eten dat de honger gestild is en niet meer dan dat. Zo voel je je tevreden en kunt je ongehinderd slapen.
Slapeloosheid is geen wedstrijd
Een oplossing vinden voor een betere slaap is geen wedstrijd. De sleutel tot succes is het vinden van een oplossing die effectief is voor jou. Met het veranderen van jouw levensstijl neemt de kwaliteit van de slaap toe. Als jouw slaapklachten aanhouden of verergeren, houdt dan een dagboek bij over jouw slaap en
maak een afspraak bij je huisarts.
Lig je wakker door hitte of transpiratie? Bekijk het dossier hitte/te warm dekbed>
Bron: Psychfysio