Wat is slaapverlamming en wat kan ik ertegen doen?
Slaapverlamming is een slaapstoornis. Bij dit probleem word je vlak voor of net na de REM-slaap wakker zonder dat je het lichaam kan bewegen. Slaapparalyse, zoals slaapverlamming ook wordt genoemd, is een nare ervaring.
Dat je lichaam verlamd tijdens het slapen is normaal. Wat er bij slaapverlamming echter gebeurt, is dat je lichaam 'slaapt' terwijl je hersenen nog wakker zijn. Naast de verlamming kan je last hebben van heftige nachtmerries. Wat de ervaring alleen nog maar enger maakt.
Op de hoogte blijven van tips over slapen en gezondheid? Vraag ze gratis aan en ontvang als cadeautje een 5% kortingscode:
Heb ik last van slaapverlamming?
De eerste keer dat je last hebt van slaapverlamming zal je waarschijnlijk niet direct doorhebben wat er aan de hand is. De meeste mensen raken in paniek en hebben het gevoel niet te kunnen ademen. Wees echter gerust: dit is bij slaapverlamming eigenlijk nooit het geval. Net zoals tijdens de reguliere slaap blijft je ademhaling zich regelen. Zelfs al kan je jezelf niet bewegen.
Maar wordt je dus wakker en heb je het idee dat je niet kan bewegen of praten. Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van slaapparalyse. Naast het onvermogen om te bewegen kan je ook last hebben van hoofdpijn, een verstikkend gevoel, paniek, zweverig gevoel, oorsuizen en hallucinaties.
Hoe komt het dat ik last heb van slaapverlamming?
Slaapverlamming/ slaapparalyse komt voornamelijk voor bij tieners, maar komt daarnaast ook regelmatig voor bij zowel vrouwen en mannen van elke andere leeftijd. Er zijn enkele oorzaken die ervoor zorgen dat je slaapverlamming krijgt:
Slaapverlamming kan voorkomen op iedere leeftijd. Tieners lijken er echter vaker last van te hebben dan volwassenen. Daarnaast zijn er enkele factoren die de verlamming in de hand kunnen werken, zoals; slaaptekort, een onregelmatig slaapritme, rug slapen, medicatie en stress.
Is slaapverlamming gevaarlijk?
Hoewel slaapverlamming een angstaanjagende gebeurtenis is, is het zo goed als ongevaarlijk. Het enige risico wat er bestaat is dat je uit angst voor de slaapverlamming een groter slaaptekort oploopt. Dit kan de problemen alleen maar erger maken. Slaaptekort is sowieso slecht voor je gezondheid, dus het is in dit geval belangrijk om te bekijken wat de klachten veroorzaakt.
Wat kan ik ertegen doen?
Slaapverlamming gaat op het moment zelf snel weer over. Meestal duurt een 'aanval' slechts een paar seconden of een paar minuten. Eventuele paniek kan ervoor zorgen dat slaapverlamming langer duurt en daarmee ook heftiger lijkt. Het beste wat je kan doen is jezelf op dat moment focussen op kleine bewegingen. Beperk dit tot een lichaamsdeel om je lichaam langzaam maar zeker 'wakker' te schudden.
Blijf je regelmatig last houden van de paralyse, probeer dan te achterhalen wat een eventuele oorzaak kan zijn van dit slaapprobleem. Er zijn een tal van tips tegen slaaptekort die je op weg kunnen helpen. Mocht dit allemaal niet werken en slaap je voor langere periode extreem slecht door de slaapverlamming? Neem dan contact op met de huisarts voor verder advies. Gezond slapen, energiek opstaan.
Bekijk de fijnste dekbedden>