Welk hoofdkussen past het beste bij je slaaphouding?
Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw bed, dan is dat een goed moment voor fris beddengoed. Er gaat tenslotte niets boven het slapen in een nieuw en schoon bed. Met nieuwe en schone overtrekken, kussens en dekbed. Het matras is een van die dingen waar heel nauwkeurig naar gekeken wordt. Logisch, want hier slaap je op. Hier krijgt je rug iedere nacht weer mee te maken. Het hoofdkussen wordt vaak een beetje vergeten en maar gewoon even ‘aangeschaft’. Dat terwijl je kussen een bijna net zo essentiële functie heeft als het matras.
Een goed hoofdkussen is niet alleen een voorwerp waar je jouw hoofd op laat rusten. Het is dan ook belangrijk dat deze voor genoeg steun aan je hoofd en nek geeft. Zo niet, dan kan je last krijgen van hoofd- nekpijn en/of slapeloosheid.
Welk hoofdkussen past bij mij?
Een hoofdkussen moet passen bij je lichaamsbouw, slaapwensen, maar bovenal: je slaaphouding! Als je dus op zoek bent naar een nieuw en goed kussen, dan is het belangrijk om te kijken in wat voor een houding je het prettigste slaapt. Daarnaast speelt je matras ook een significante rol in de keuze van een hoofdkussen. Is een matras hard, dan zakken je schouders niet zo ver in het matras. Dus dan heb je een hoger hoofdkussen nodig. Anders krijgt je nek niet de ondersteuning die het nodig heeft. Het gaat erom de afstand tussen je schouder en nek goed op te vullen. Heb je een zacht matras? Dan zakt je lichaam daar verder in weg en kan het zijn dat je dus een lager hoofdkussen nodig hebt. Zo kan het hoofdkussen dat eerst lekker lag, met het gebruiken van een nieuw of ander matras dus ineens niet meer zo lekker liggen. Verder is het type kussen vooral afhankelijk van hoe je ’s nachts slaapt. En wat je prettig vindt: hard of zacht. Dit zijn de juiste kussens voor de verschillende soorten slaaphoudingen:
Vergelijk Silk Heaven's zijden kussens collectie>
Ik ben een rugslaper
Als je op je rug slaapt dan heb je minder ondersteuning nodig. Je houdt je nek namelijk al in een relatief natuurlijke houding. Een middelhoog, zacht hoofdkussen is het allerbeste als je ’s nachts graag op je rug ligt. Let wel op dat het hoofdkussen niet te hoog is. Dan komt er namelijk een ‘knik’ in de nek.
Ik ben een buikslaper
Als buikslaper heb je ook nauwelijks ondersteuning van je kussen nodig. Een dun en zacht kussen zorgt ervoor dat je prettig kan liggen, zonder dat je nek in een vervelende houding gedraaid zit. Dit kan namelijk wel weer voor nek- en rugklachten zorgen. Wist je trouwen dat buikslapers vrijwel altijd van houding verwisselen als ze eenmaal ingeslapen zijn? Als je echt de hele nacht op je buik slaapt is het beter om je hoofdkussen onder je schouders en borstkas te plaatsen. (bron: Fysioplus)
Ik ben een zijslaper
Als zijslaper heb je daarentegen weer een dik en steviger kussen nodig. Hiermee blijft je nek op de juiste manier ondersteund en blijft je nek op dezelfde hoogte als je ruggengraat. Als je een zijslaper bent dan is het belangrijk dat je in een rechte lijn blijft liggen. De meeste mensen hebben de neiging om een beetje scheef te gaan liggen. Als een soort van stabiele zijliging. Je heupen en schouders moeten goed in het matras kunnen wegzakken. Je kan eventueel een kussen onder de knie leggen. Zo belast je de rug het minste.
Wat is de beste slaaphouding?
Je slaaphouding is sowieso belangrijker dan je waarschijnlijk denkt en niet alleen voor het uitzoeken van een nieuw hoofdkussen. De juiste slaaphouding draagt hij aan de bloedtoevoer naar je hersenen, de stabiliteit van je wervelkolom, hormoonproductie, zuurstoftoevoer, spierherstel, hartfunctie en je bloeddruk. Alles bij elkaar genomen kan je ’s nachts het beste op je rug liggen. Dat is ‘typisch’, want slechts 13 procent van de mensen slaapt op hun rug. Tijdens het slapen kunnen je hoofd, nek en ruggenwervel op een neutrale manier blijven liggen. Daarnaast is op je rug slapen goed voor een paar cosmetische ‘problemen’. Zo heb je minder last van rimpels en slaapvouwen de volgende ochtend. Als je last hebt van apneu of snurken is de rugligging overigens weer niet zo gunstig. In dit geval kan je beter op je zij slapen. (Bron: BBC)