Welke voor- en nadelen zitten er aan jouw favoriete slaaphouding?
Ieder mens heeft een bepaalde slaaphouding die als favoriet wordt aangegeven. De houding waarin je slaapt kan echter, zowel een positief als negatief effect hebben op de algehele gezondheid.
Een slechte slaaphouding kan zorgen voor pijn aan de rug en nek, slapeloosheid, slaapapneu, slechte bloedsomloop, hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs rimpels. Bijna elke slaappositie kent zowel zijn voor- als nadelen.
Nieuwsgierig naar wat jouw favoriete slaaphouding kan betekenen voor je gezondheid? We hebben de meest voorkomende posities voor je op een rijtje gezet.
- Op de rug
Op de rug slapen zorgt ervoor dat je hoofd, nek en ruggengraat in een natuurlijke, neutrale positie blijven staan. Ook is het slapen op je rug goed tegen rimpels, maagzuur en hangborsten.
Het enige waar op je rug slapen eigenlijk slecht voor is? Snurken! Dit nachtelijke kwaaltje neemt juist toe als je het liefste op je rug indut.
- Op je zij
In deze houding zijn je romp en benen recht. Deze helpt tegen nek- en rugpijn, snurken en brandend maagzuur. Ook bij klachten zoals apneu is slapen op de zij zeker aan te raden. Zwangere vrouwen wordt overigens aangeraden om op de linkerzijde te slapen. Dit zou de bloedtoevoer naar de baby ten goede doen, omdat op de rug slapen met een grote buik druk zet op de grote kransslagader. Op de rechterzij slapen zet druk weer op de lever. Slapen op de linkerzij daarentegen niet.
- De foetushouding
In deze houding lig je op je zij met benen opgetrokken en de romp licht gebogen. Dit is tevens een goede houding voor zwangere vrouwen en snurkers.Echter is juist deze houding niet aan te raden bij klachten zoals apneu, rug-, nek- en spierklachten.Wist je dat ongeveer de helft van de slapers aangeeft de foetushouding het prettigste vinden liggen? Dit maakt deze slaaphouding (veruit) het populairst onder de volwassenen.
- Op de buik
Goed tegen snurken, maar voor de rest veruit de meest ongezonde slaappositie.
Doordat je de gehele nacht je nek in een onnatuurlijke houding forceert zijn rug-, en nekklachten geen zeldzaamheid bij buikslapers. Omdat er tevens druk wordt gezet op diverse spieren en gewrichten, kunnen er daarnaast een tal van andere klachten optreden zoals tintelingen en een doof gevoel in spieren/ ledematen.
Kan je echt niet anders dan op je buik slapen? Schaf dan in ieder geval een passend kussen aan voor buikslapers om naast de geforceerde houding naar een kant, abnormale buiging van de nekspieren te voorkomen.
Je slaaphoudig bepaald welk hoofdkussen bij je past:
Meer weten over de verschillen in onze collectie hoofdkussens >
In welke houding slaap jij het liefste en merk je ook de lichamelijke nadelen van jouw slaappositie?